A 2022-ES TANFOLYAMRA A JELENTKEZÉS LEZÁRULT. SOK SZERETETTEL LÁTUNK JÖVŐRE!

Szeretnél közelebb kerülni egy természetes, egészséges és fenntartható élethez? Tanfolyamunkon elsajátíthatod az autonóm vidéki életforma elméleti és gyakorlati alapjait. A Tolna megyei Nagyszékely faluban, portáról portára járva, közös élményeken keresztül fedezheted fel az évkör aktuális tevékenységeit. A csoportos foglalkozásokat helybéli gazdálkodók, kertészek, állattartók, kézművesek és közösségszervezők tartják.

Az egész éven át tartó kurzus egy hetes nyári programmal kezdődik itt a faluban, aztán ősszel egy hétvégére várunk vissza. Mikor már jól megismertük egymást, télen online találkozunk. A folyamat egy személyes tavaszi hétvégével zárul.

Az alkalmakon beleláthatsz az ökológiai gazdálkodás legfontosabb részfolyamataiba. Társaiddal sokféle tevékenységet próbálhatsz ki, mint például a palántaültetés, kézi kaszálás, gyógynövény gyűjtés, zöldség tartósítás, kecskepásztorkodás, sajtkészítés, gyümölcsfa oltás, magfogás. Ezenkívül lesz tervezési gyakorlat is, és együtt ünnepeljük az évszakok ajándékait.

A program egy interaktív közösségi játékkal kezdődik, amelyben a résztvevők maguk is egy képzeletbeli falu tagjaivá válnak. A játék során intenzív tapasztalatokat szereznek a csoportműködéssel és saját szerepükkel kapcsolatban, felfedezik egymást, mélyül önismeretük. A csoportfolyamatoknak és egymás támogatásának az egész év során fontos szerep jut. A résztvevők létszáma minimum 12, maximum 18 fő.

Jelentkezz a 4 évszak képzésünkre!

Nyár: 2022. július 4-10.
Ősz: 2022. szeptember 9-11.
Tél: 2022. december 9-11. online
Tavasz: 2023. május 5-7.

Jelentkezési határidő: 2022. március 21.

A képzés központi témái

  1. Hogyan termeszthetünk egészséges élelmiszert, és alakíthatjuk életterünk a természettel együttműködve?
  2. Miképpen találhatunk közösségi megoldásokat, hogyan működhetünk együtt csoportban?
  3. Mi az önként választott egyszerűség, és hogyan törekedhetünk segítségével a testi-lelki egészségre, a harmóniára?
  4. Miből lehet megélni, ha valaki egy autonóm vidéki életformát választ?

Kinek szól a képzés?

A tanfolyamon a helyed, ha életviteledben szeretnél közelebb kerülni a természethez; ha tiszta, tápláló, ízletes, etikus ételekre vágysz; ha azt fontolgatod, hogy vidékre költözz és szeretnél tapasztalatokat, tudást gyűjteni hozzá; ha saját kiskerted van, és szeretnéd az éppen aktuális teendőkre a képzésen ráhangolódni; ha érdekel a közösségi működés. Érdemes bekapcsolódnod akkor is, ha viszonylag új neked ez az egész téma, és akkor is, ha már rendelkezel tapasztalatokkal, és most rendszerezni szeretnéd a tudásodat, elmélyítenéd egy-egy témakörben. Élelmiszerek terén fő irányvonalunk egy egészséges, fenntarthatóság elveit követő vegyes táplálkozás, ám lesz módod táplálkozási szokásaid mentén specializálódni.

Amiről biztosan lesz szó…

• Ökológiai alapvetések, táj, biodiverzitás, talaj, klíma, víz
• Élelmiszer termesztés és előállítás, élelmiszer feldolgozás és tárolás praktikái. Zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, hüvelyesek, gabonák, tejtermékek, hús
• A részlegesen önellátó életforma főbb eszközei és infrastruktúrája: kialakítás, beszerzés, használat
• Környezetbarát megoldások a fűtés, vízháztartás, energiagazdálkodás terén

Permakultúrás szemlélet

A képzés szerves részét képezi egy két napos nyári „Bevezetés a permakultúrába“ tanfolyam a Magyar Permakultúra Egyesület (MAPER) szervezésében, az egyesület székhelyén, amely sok izgalmas gyakorlatával egyben remek közösségépítő alkalom. A tanfolyamot javasoljuk a PDC-t végzetteknek is, annak remek gyakorlati kiegészítője.

Szállás, Étkezés

A résztvevőket a tanfolyam ideje alatt házias, vegetáriánus étellel látjuk vendégül. Felajánljuk számukra, hogy nyáron saját sátrukban kempingben, tavasszal és ősszel pedig két hangulatos fűthető jurtában szálljanak meg. (A nyári program alatt egy négy fős faház is rendelkezésére áll azok számára, aki a sátrazás helyett ezt választanák, erről érdeklődni a megadott kontakton lehet.) A hétvégi programok péntek du.2-től vasárnap du.2-ig tartanak, az egész hetes nyári program hétfő déltől vasárnap délig.

Ár

A képzés részvételi díja a 2022-ben induló tanévben 150 000 Ft. Ezt a jelentkezés elfogadását követően (ami március folyamán várható), legkésőbb április 18-ig szükséges rendezni. Résztefizetési lehetőség emelt részvételi díjjal: 80 000 Ft ápr. 18-ig, és további 80 000 Ft máj. 16-ig.

Utalási adatok: Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet 11703006-20035695-00000000 Az utalásnál kérjük, hogy megjegyzésben szerepelen a résztvevő(k) neve.

Sok szeretettel várunk!

A tanfolyam főszervezője a Két Torony Nagyszékelyi Faluegylet. A 10 oktatóval találkozhatsz a Falusi Fortélyok Iskolája csatorna kisfilmjeiben, és bemutatkozóikat megtalálod a Rólunk fül alatt.

Ha van kérdésed, kérlek tedd fel azt Jagodics Editnek a falusifortelyokiskolaja@nagyszekely.hu e-mail címen, vagy a 70-527-96-24-es számon!

Jelentkezz a 4 évszak képzésre!

Nyár: 2022. július 4-10.
Ősz: 2022. szeptember 9-11.
Tél: 2022. december 9-11. online
Tavasz: 2023. május 5-7.

Jelentkezési határidő: 2022. március 21.