2019. november 17.-én volt a Falusi Fortélyok Iskolájának legeslegelső tanfolyama. Nagy öröm volt így kezdeni, együtt dagasztani a kenyeret egy napfényes nagyszékelyi tornácon! Az egyik legszebb falubéli portán voltunk vendégek.
Bócsó Renáta vezette be a résztvevőket a kovászos kenyér elkészítésének fortélyaiba. Mesélt a folyamatról és a hozzá kapcsolódó szokásokról, hiedelmekről. A kovász lelkéről és élettani hatásairól. Míg a kenyér kelt, lepények készültek finom alapanyagokból: kukorica, köles, pirított pohánka, zab került a gyúrt tésztába. Szó esett a házi malom előnyeiről, és arról, hogy ha ott van velünk a konyhában, sokféle frissen őrölt teljes kiőrlésű gabonát használhatunk ételeinkhez.
Zsidó Piroska Erdélyből nemrégiben Nagyszékelybe költözött magyartanár két szép népdalt tanított nekünk, együtt énekeltünk. A délutáni elmélyülős részben arról beszélgettünk, hogyan éljük meg női szerepeinket a családban. Gondolatainkat és érzéseinket egy szimbolikus kép segítségével hívtuk elő: a szent folyamat része a nő, aki a kenyeret készíti, aki a családot összetartja…
Családias, meghitt nap volt. Zsuzsi waldorf tanár, Székesfehérvárról érkezett hozzánk. Így jelzett vissza nekünk: „Kellemes hangulatú, meleg volt a nap. Megtörtént a csoda! Nagyon finom volt az ebéd.“ Aztán megkérdeztem tőle, mit ért az alatt, hogy megtörtént a csoda? „Annyira jólesett hozzáérni a liszthez… és ahogy a kovász elkezdett dolgozni, éreztem, hogy ott van a kezemnél, az enyém, és ismerős…“
Köszönjük Gyergyói Noéminak az ízletes padlizsánkrém levest, a lencsefasírtot és a recepteket!
Jagodics Edit